Behandelmethodieken
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk bewezen vorm van psychotherapie voor o.a. depressie, burn-out en angstklachten. CGT helpt om andere zienswijzen te ontwikkelen op problematische gebeurtenissen. Gedachten en gedragingen worden onder de loep genomen die het probleem veroorzaken, dan wel in stand houden en wordt er gezocht naar een nieuwe manier van denken en effectievere vormen van gedrag. De eerste stap is het bewust worden van je gedachten en voelen wat deze gedachten eigenlijk van binnen teweeg brengen.
Acceptance and commitment therapy (ACT)
ACT is een vorm van gedragstherapie die mede ingezet wordt bij depressie, angst, burn-out en omgaan met lichamelijke klachten, maar onderscheidt zich van CGT doordat de focus minder ligt op verandering van gedachten en gedragingen, maar op omarming en acceptatie hiervan. ACT gaat ervan uit dat pijnlijke gedachten, gevoelens en ervaringen bij het leven horen en dat het omarmen van de pijn – deze er laten zijn zonder oordeel – ledit tot verlichting ervan. Binnen ACT wordt er veel gewerkt met Mindfulness.
Mindfulness
Mindfulness (achtzaamheid) is een vorm van aandachtstraining. Het is gericht op het trainen van de aandacht op het ‘hier en nu’. Hierdoor wordt het bewustzijn van de lichamelijke sensaties en de emoties vergroot en dat leidt tot meer zeggenschap oftewel de mogelijkheid om richting te geven aan je leven. Mindfulness heeft ondermeer een positief effect op depressieve klachten, angstklachten en burn-out.
EMDR
Eye movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is van oorsprong een therapie ter verwerking van traumatische gebeurtenissen. Later is ontdekt dat EMDR tevens goed inzetbaar is ter verandering van diepgewortelde negatieve opvattingen die mensen over zichzelf of over zichzelf of de wereld om hen heen.
Voice Dialogue
Voice Dialogue werd in de jaren ’70 ontwikkeld door het Amerikaanse psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. Zij ontleende kennis aan de theorie van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung (1875-1961)
Bij Voice Dialogue gaat men ervan uit dat we meerdere persoonsdelen ofwel ‘ikjes’ in ons hebben. Deze bepalen ons denken en handelen. Deze persoonsdelen komen tot ontwikkeling vanaf onze vroegste jeug. Bepaalde ‘ikjes’ onwikkelen zich sterk en worden dominant aanwezig. Dat worden onze ‘primary selves’ genoemd en vormen in de meeste gevallen een bescherming tegen pijnlijke emoties of helpen ons te krijgen wat we willen of nodig hebben. Andere ikjes, ‘disowned selves’, ontwikkelen zich minder sterk. Eenmaal volwassen kunnen we hinder ondervinden van het feit dat sommige “ikjes’ zich niet of onvoldoende hebben ontwikkeld of dat ‘ikjes’ andere persoonsdelen onderdrukken.
Met Voice Dialogue kan je je bewuster worden van deze verschillende ‘ikjes’ en kan je leren deze de ruimte geven en inzetten wanneer dat wenselijk is.