EMDR

EMDR bij trauma en negatieve overtuigingen

Bij Psynergiek kun je terecht voor EMDR voor de behandeling van verschillende klachten. 

Eye movement desensitization reprocessing, afgekort EMDR,  is inzetbaar bij een reeks aan klachten. Het is een vorm van therapie die voornamelijk wordt gebruikt om trauma te behandelen. De therapie werd ontwikkeld door Dr. Francine Shapiro in de late jaren ’80 die per toeval ontdekte dat oogbewegingen een verlichtend effect hadden op de intensiteit van angst en negatieve gedachten. 

Er is sprake van een trauma wanneer je een schokkende gebeurtenis uit het verleden niet achter je kan laten. Het blijft een onverwerkte gebeurtenis die invloed uitoefent op hoe je je voelt, wat je denkt en hoe je je gedraagt.  Dit kan aanleiding geven tot depressieve of angstklachten en kan je dagelijks functioneren in de weg komen te staan. 

 Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn:

  • een ongeluk 
  • een overval
  • een brand 
  • een oorlogssituatie
  • een natuurramp
  • seksueel misbruik 

Tijdens een sessie zal je gevraagd worden om aan een traumatische gebeurtenis te denken. Terwijl je dit doen, volgt de therapeut met een oogbeweging of geluiden via een hoofdtelefoon, zoals tikken die je hoort. Het idee is dat deze externe stimulans de hersenen helpen om de traumatische herinnering te verwerken en te integreren, waardoor je de emotionele lading van de herinnering kan loslaten. Zo’n sessie kan veel losmaken en het is daarom geadviseerd driect na de sessie rust in te plannen. Emoties die zijn losgekomen kunnen nog een dag of een paar dagen aan de oppervlakte blijven, het verwerkingproces is op gang gebracht en is goed om ruimte te maken voor deze emoties door de dagen erna niet te vol te plannen.  

Naast trauma is EMDR ook goed inzetbaar voor angsten en paniekklachten en bij hardnekkige negatieve overtuigingen die het zelfbeeld in de weg staan en op hun beurt vaak ook weer aanleiding geven tot angst en depressieve gevoelens. 

Meer informatie is te vinden op EMDR.nl

EMDR met de light bar