Relatietherapie

Relatietherapie is voor stellen die met elkaar willen werken aan het herstellen of verstevigen van hun verbinding. 

Spanningen en irritaties zijn onderdeel van elke relatie van tijd tot tijd en in bepaalde periodes, bijvoorbeeld wanneer er veel sprake is van stress. De eerst jaren na het krijgen van kinderen kan zo een periode zijn.  Soms worden de spanningen en irritaties groter en leidt dit tot problemen. Niet altijd lukt het daar als stel samen uit te komen. Om een scheiding te voorkomen of om elkaar weer te beter te begrijpen en weer waardering voor elkaar te kunnen voelen, kan relatietherapie behulpzaam zijn.

Het aangaan van relatietherapie vergt moed. Er wordt volledige eerlijkheid en openheid gevraagd, naar jezelf en naar je partner, over gevoelens, drijfveren en wensen en er wordt gevraagd om een terugblik op het eigen gezin van herkomst en de manier van omgaan met elkaar binnen dat gezin, omdat deze manier van omgaan als het ware is meegenomen in de partnerrelatie. Onderwerpen die  in ieder geval aan bod komen zijn vriendschap, intimiteit en seksualiteit. 

In relatietherapie wordt eronder andere gewerkt met principes uit de Emotionally Focused Therapy (EFT) en wordt het gedachtegoed mee genomen van het spiritueel partnerschap. Bij spiritueel partnerschap wordt er vanuit gegaan dat twee mensen bij elkaar zijn ter ontwikkeling van hun bewustzijn en persoonlijke groei. 

Een sessie relatieherapie duurt gemiddeld 90 minuten. De kosten worden per persoon gefactureerd, tenzij daar andere afspraken over worden gemaakt. 

Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Leestips:

  • Houd me vast, Sue Johnson
  • Verbonden, Amir Levine en Rachel Heller
  • De zetel van de ziel, Gary Zukav
  • De kracht van echte mannen, David Deida 
  • De kracht van echte vrouwen, David Deida

Interessante links:

Engelstalig

  • https://www.affairrecovery.com/