Psychologische behandeling in de Basis GGZ

De psychologische behandelingen voor iedereen van 18 jaar en ouder vallen onder de noemer Basis GGZ.

Klachten die behandeld worden in de Basis GGZ zijn klachten die mild tot matig van ernst zijn. Hierbij is er sprake van een zogenaamde DSM-V diagnose. (DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Op basis van een tot twee intakegesprekken en een vragenlijst wordt bepaald of er sprake is van een DSM-diagnose. Voorbeelden van diagnoses waarmee mensen goed terecht in de basis GGZ zijn een depressie, van licht tot matige ernst of een angststoornis van licht tot matige ernst.

Wanneer u een verwijzing heeft van de huisarts en er is sprake van een DSM-diagnose kunt u uw behandelkosten declareren bij uw zorgverzekeraar. Hierbij is de behandelaar wel verplicht op uw nota aan de zorgverzekeraar aantal persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals de diagnose.

Een verwijzing is een jaar geldig en voor  vervolgbehandelingen, indien nodig, die vallen onder dezelfde diagnose is geen nieuwe verwijsbrief nodig, tenzij de behandeling voor meer dan één jaar wordt onderbroken.

Afhankelijk van de ernst van uw klachten wordt er een zgn. behandelproduct gekozen, nl een ‘kort product (circa 5 sessies), ‘middel’ (ca. 8 sessies) of ‘intensief’ (ca. 13 sessies).